HomeNieuwsDonkergroene stroom maken we gewoon zelf

Donkergroene stroom maken we gewoon zelf

Gezocht: grote daken voor zonnepanelen

De zon gaat weer vaker schijnen en geeft meer energie dan wij nodig hebben. Maar we moeten die zonne-energie nog wel even oogsten. Duurzaam Drimmelen doet dat graag samen met alle inwoners en bedrijven van Drimmelen. Daarvoor zoeken we grote daken (of stukken land), waarop we zonnestroomsystemen kunnen plaatsen.

Het werkt als volgt: We vinden een mooie lokatie waarop we enkele honderden tot duizenden panelen kunnen plaatsen. We verenigen ons in een coöperatie en samen investeren we in een zonnestroomsysteem. De donkergroene stroom die we samen produceren krijg je – via een leverancier – geleverd bij je eigen woning of bedrijf. Elk jaar maken we een mooi rendement (5 – 10%), dat je via korting op je energierekening van je eigen woning of bedrijf ontvangt.

We maken hierbij gebruik van de zogenaamde nationale Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoos regeling genoemd. Iedereen die meedoet moet namelijk binnen een bepaald  postcodegebied wonen. In Drimmelen is dat ongeveer het gebied van de gehele gemeente. Voor een particulier is het meest aantrekkelijk om zelf een zonnestroomsysteem op eigen dak te plaatsen. Maar als je dak niet geschikt is, je het een heel gedoe vindt, je huurder bent of niet voldoende geld hebt om het zelf te doen, is het juist slim om het samen te doen. Door samen te werken zijn de kosten lager, de opbrengsten hoger en stoten we veel minder CO2 uit. Bovendien weet je doordat we het zelf doen 100% zeker, dat de stroom hartstikke donkergroen is en geen sjoemelstroom; je hebt het immers zelf geregeld.

Om alle vieze, fossiele stroom in Drimmelen te vervangen door donkergroene stroom hebben we duizenden panelen nodig. We zijn daarom op zoek naar grote daken of stukken grond, die geschikt zijn voor zonnepanelen en mensen die tegen een vergoeding oppervlak beschikbaar willen stellen. Ben je eigenaar van een groot dak of stuk grond (minimaal 250 m2), wil je samenwerken en ben je benieuwd naar de mogelijkheden, meld je dan aan via: richard@duurzaamdrimmelen.nl

Wil je meer weten, dan kun je ook naar het volgende 4-D café van Duurzaam Drimmelen komen. Richard Kamsteeg zal daar uitleg geven over de postcoderoosregeling. Een uitnodiging met meer informatie over deze bijeenkomst verschijnt in een van de volgende nummers van dit blad. Maar noteer alvast in je agenda: dinsdag 25 april om 20.00 uur in 't Trefpunt in Made.