HomeNieuwsEen bijzonder duurzaam huis uitgelegd en bezichtigd

Een bijzonder duurzaam huis uitgelegd en bezichtigd

Druk bezochte informatieavond van Duurzaam Drimmelen op 17 oktober

Het eerste duurzaamheidscafé van dit seizoen is achter de rug. Het was druk bij de Madese Natuurvrienden, waar maar net genoeg stoelen waren voor de bezoekers. Zij maakten kennis met een nieuw en duurzaam huisvestingsconcept. Na afloop van de presentatie over “The Box System” door Eric Segeren, directeur van het bedrijf Amerland B.V., trok het gezelschap naar de modelwoning aan de Romboutsstraat in Made.

Duurzaam Drimmelen wil mensen enthousiast maken voor duurzaamheid en stimuleren dat zij zelf én samen met anderen aan de slag gaan om het kleine stukje aarde dat de gemeente Drimmelen is meer toekomstbestendig te maken. Duurzaamheid is natuurlijk energie besparen, woningen isoleren en zelf energie opwekken met zon en wind, maar het is veel meer. De afgelopen twee jaar heeft Duurzaam Drimmelen samen met Goeie Kost aandacht besteed aan biologisch voedsel en samen met de gemeente is een informatieavond georganiseerd over afvalverwerking, en zo is er nog veel meer te bedenken. Dat zult u ook in dit seizoen merken. Deze keer ging het dus over bouwen.

Het systeem bestaat uit “boxen” van elk 3,6 bij 3,6 meter die op allerlei manieren aan elkaar geschakeld kunnen worden. Daarmee kun je iedere gewenste woning, kantoor of gemeenschapsruimte samenstellen. Een gemiddelde woning staat in een dag en daarná zijn er nog een paar dagen nodig om alle aansluitingen in orde te maken. De zo gebouwde woningen zijn duurzaam: de energie wordt opgewekt met zonnepanelen, de woningen beschikken over een intelligent leef- en klimaatsysteem en de materialen die zijn toegepast zijn 100% herbruikbaar.
Stelt u zich eens voor hoe veel mogelijkheden dat biedt! Je kunt bijvoorbeeld een woning in de achtertuin plaatsen om je bejaarde ouders in de buurt te hebben. Of je huis uitbreiden met een of meer boxen als je meer ruimte nodig hebt. Of met een groep mensen een complex opzetten  waarbij bepaalde voorzieningen worden gedeeld. Het gaat in principe wel altijd om een tijdelijke situatie. De boxen kunnen gemakkelijk worden weg gehaald – ze zijn geplaatst op lange schroeven en laten na verwijdering geen sporen achter - en kunnen opnieuw worden gebruikt.
Dat laatste riep natuurlijk wel de nodige vragen op. Want er is nog geen statiegeldsysteem. Een box of deel van een box kan wel probleemloos worden verwijderd, maar wie gaat het kopen zo lang het systeem nog niet veel wordt toegepast? Daarop kon Eric Segeren nog geen antwoord geven.
Hij is ondertussen druk bezig met allerlei projecten, dus we zullen het box-systeem zeker overal in Nederland terug zien. Hoe je het ook bekijkt, het is een manier om duurzaam te bouwen en ervoor te zorgen dat tijdelijke gebouwen echt tijdelijk kunnen zijn en de omgeving niet belasten. Daarom was het bestuur van  Duurzaam Drimmelen blij dat Eric Segeren aan dit duurzaamheidscafé wilde meewerken, en dat velen de bijeenkomst hebben bezocht.

En wat is leuker dan ergens binnen kijken? De modelwoning is duidelijk anders dan een “gewoon” huis, maar voelt goed door prettige verhoudingen. De 3,6 x 3,6 m2 is wat dat betreft een goed uitgangspunt. De standaardmodule met technische ruimte, douche en wc is wel erg compact, maar het is ook maar wat je gewend bent. Aan het einde van de informele bezichtiging waarbij iedereen rustig kon rondkijken en vragen stellen konden de bezoekers hun naam zetten op de “wall of fame” in de slaapkamer die de (tijdelijke) bewoner heeft ingericht als fitnessruimte.
Al met al een geslaagde avond. Het bestuur van Duurzaam Drimmelen wenst Eric Segeren veel succes met de verkoop en het verder ontwikkelen van “The Box System”.