HomeNieuwsGeslaagde seizoensafsluiting van de duurzaamheidscafé’s

Geslaagde seizoensafsluiting van de duurzaamheidscafé’s

Geslaagde seizoensafsluiting van de duurzaamheidscafé’s

Voedselbos Veld voor Verder in Hooge Zwaluwe is open voor iedereen 

De seizoensafsluiting van de duurzaamheidscafé’s van Duurzaam Drimmelen stond ook dit jaar in het teken van voedsel. Samen met Goeie Kost werd een avond georganiseerd over het voedselbos. Op 19 juni kregen de bezoekers eerst in buurtcentrum De Zonzeel uitleg van de eigenaar van het bos, Cedric Bousché. Daarna liep het gezelschap langs de pluktuin bij basisschool De Schittering naar het voedselbos. De rondleiding en het zelf ronddwalen door het bos werd afgesloten met een sfeervolle borrel onder de bomen.

 

In de goed gevulde gezellige grote zaal van De Zonzeel werd aandachtig geluisterd naar Cedric Bousché, die er bij het begin van zijn presentatie al voor waarschuwde dat hij zo veel te vertellen had dat het moeilijk zou zijn om het kort te houden. Als zijn verhaal te lang zou duren, zou er te weinig tijd over blijven voor het bekijken van het voedselbos. En daar ging het juist om.
In 2005 kocht Cedric het stuk land van 100 bij 130 meter (1,3 hectare) van een plaatselijke boer. Het was tot dan toe in gebruik voor de teelt van mais en was helemaal kaal, dus zonder bomen of struiken. Net als het land in de omgeving trouwens, dat volgens het bestemmingsplan de bestemming agrarisch/open polderlandschap heeft. Rekening houdend met de eigenschappen van de grond en de richting van de zon heeft Cedric er volgens de principes van het voedselbos hoge en lage bomen geplant, struiken, kruiden, bodembedekkers, planten die knollen voortbrengen en klimplanten. Op die manier kan een evenwicht ontstaan waarin het bos voedsel produceert, zoals fruit (o.a. appels en kersen, bessen en frambozen) en kruiden, zonder dat ingrijpen door de mens nodig is.

Leven van een voedselbos is niet alleen een andere manier van voedsel produceren; het brengt je ook in contact met hoe de natuur werkt. Het voedsel deel je bijvoorbeeld met de vogels, en ieder seizoen is het weer spannend wat en hoe veel er kan worden geoogst. Spannender dan bij “gewoon” of bij biologisch boeren. Je moet volgens Cedric Bousché open staan voor en kunnen genieten van de beleving van het bos, anders moet je er niet aan beginnen.
Het is dus niet alleen de materiële opbrengst die telt. Er zijn trouwens nog geen voedselbossen waarmee de eigenaren echt geld verdienen. Maar misschien komt dat nog als er meer ervaring is opgedaan met deze manier van voedsel produceren.

Cedric Bousché zou graag willen dat er in de omgeving meer grond aangekocht wordt om verder te experimenteren met voedselbossen. Belangstellenden kunnen bij hem terecht voor informatie en kunnen zich aansluiten bij zijn initiatief.
Meer informatie over het voedselbos Veld voor Verder en over voedselbossen in het algemeen vindt u op de website van Duurzaam Drimmelen: www.duurzaamdrimmelen.nl.
Wilt u contact opnemen met Cedric, dan kan dat via cedric.bousche@gmail.com.

De weg naar het voedselbos voerde langs de dit voorjaar geopende pluktuin van basisschool De Schittering. Daar werd natuurlijk even bij stil gestaan. Melang Haarbrink vertelde de wandelaars wat de bedoeling is van de pluktuin en hoe de tuin in samenwerking met de school, de ouders en de leerlingen tot stand is gekomen.
Vertrouwd zijn met groei en bloei, je kunt er niet jong genoeg mee beginnen… Wit u meer weten over de pluktuin? In ’t Carillon van vorige week stond de tuin centraal in de rubriek “Hoe gezond leven wij in Drimmelen?”. De pluktuin is voor iedereen toegankelijk.

 

Eenmaal aangekomen in het voedselbos viel de groep al snel uiteen. Er is gewoon te veel te zien. Maar het hoeft ook niet allemaal in één keer, want het bos is, net als de pluktuin, voor iedereen toegankelijk. Er komen regelmatig schoolkinderen en er vinden allerlei activiteiten plaats. Onder leiding van Cedric en zijn vrouw Gerdie, maar ook van mensen die samen met anderen iets in het voedselbos willen doen, bijvoorbeeld mediteren. De ingang van het voedselbos is tegenover het drenkelingenkerkhofje aan de Zonzeelseweg.

Bijzonder in dit voedselbos is de Keltische bomencirkel. Negen en dertig bomen van verschillende soorten staan in een grote kring. Aan iedere boom hangt een flesje met een periode in het jaar en de eigenschappen van de boom. Die eigenschappen zouden ook degenen die op die dag jarig zijn hebben. Velen hebben gezocht naar “hun” boom.
In de beschutting van hogere bomen staat een aantal vijgenstruiken. Dat is een hobby van Cedric. Eigenlijk horen ze hier niet thuis. Ze verdragen bijvoorbeeld geen periode met strenge vorst. Maar de natuur zou de natuur niet zijn als niet één van de struiken na vele jaren voor het eerst vruchten draagt.
Een deel van het bos is nooit aangelegd. Daar is de natuur zijn gang gegaan sinds er voor het laatst mais heeft gestaan. Daar zie je een overmaat aan brandnetels en bramen. Dat is een experiment op zich, maar waarschijnlijk niet zo bedoeld.

Op de een na langste dag van het jaar duurt het lang voordat je niets meer kunt zien. Maar toen was de borrel, bij een terras onder de bomen, al begonnen. Met biologische wijn, bier van Ramses uit Wagenberg en vlierbloesem- en vlierbessen limonade van Cedric. Begeleid door diverse hapjes van onder andere de leveranciers van Goeie Kost en de gastheer. Bijzonder: brood met zelf gemaakte jam (3 soorten) was deze avond een succes; velen waren nieuwsgierig naar de smaken en dat smaakte naar méér.
Het was helemaal donker toen de laatste gasten vertrokken. Met lekker weer om door naar huis te fietsen.