HomeNieuwsJe eten niet vergeten

Je eten niet vergeten

Duurzaam Drimmelen sluit op 18 juni het seizoen feestelijk af met het thema voedsel

Zoals u weet organiseert Duurzaam Drimmelen regelmatig een duurzaamheidscafé waarin informatie wordt gegeven over allerlei onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben. Op die manier willen wij de mensen ook laten zien dat je zelf stappen kan zetten om duurzamer te leven. En dat dat helemaal niet moeilijk of vervelend hoeft te zijn.
Voedsel is een van de onderwerpen waar heel veel kanten aan zitten, en dat ziet u in het laatste duurzaamheidscafé van dit seizoen. Duurzaam Drimmelen organiseert de seizoensafsluiting ook dit jaar samen met Goeie Kost.

De werktitel van dit café is voedselverspilling. Er gaat veel voedsel verloren bij de productie (boeren, fabrieken), de distributie (transport, winkels) en bij de consumenten. Aan dat laatste kunnen we zelf wat doen, bijvoorbeeld door beter inkopen en goed bewaren. Daar kun je een avond over vol praten en veel tips over meegeven, en dat gaan we ook doen.Maar Duurzaam Drimmelen wil niet alleen daaraan aandacht besteden. Eten is iets dat je niet moet vergeten: niet alleen omdat er veel “vergeten” eten wordt weggegooid, maar omdat eten veel meer is dan een keuze maken uit de schappen van de supermarkt en dat verder klaar maken en opeten. Wist u bijvoorbeeld dat er overal in de natuur, in je eigen tuin en langs de weg veel eetbaars te plukken is? En dat eten van het seizoen niet alleen goedkoper en minder milieu belastend is, maar ook heel lekker?

Eerst krijgt u een presentatie van Deborah Fischer. Deborah heeft haar opleiding voeding en diëtetiek bijna afgerond en organiseert wildplukwandelingen. Haar presentatie gaat over voedselproductie en hoe veel daarbij verloren gaat. U zult versteld staan van de cijfers. U krijgt van haar ook uitleg over de betekenis van de houdbaarheidsdatums op verpakkingen. Wie durft mag ruiken en proeven aan producten die “over de datum” zijn.

Na een pauze wordt een korte uitleg gegeven over het voedselcollectief Goeie Kost. Misschien kent u het al: u kunt via de website van Goeie Kost biologische producten (groente en fruit, brood, kaas, enz.) uit de regio bestellen die dan op vrijdag bij een van de ophaalpunten voor u klaar staan.
Elly Punselie, natuurvoedingsadviseur, neemt het volgende onderdeel van de avond voor haar rekening. Zij legt aan de hand van vier principes uit wat het betekent als voeding goed is voor mens, dier, plant en aarde. Denk hierbij aan planten die in de buurt groeien en niet veel kilometers hebben afgelegd voordat ze op je bord liggen. Of aan aardbeien in de zomer zonder dat de kas is opgestookt. En dat deze voeding ontzettend lekker is, met zorg en aandacht geproduceerd en bereid. Dat proef je, voel je en is het ook nog eens een stuk minder belastend voor het milieu.

Geen seizoensafsluiting zonder een hapje en een drankje. Deborah en Elly – die de recepten op de website van Goeie Kost schrijft – leveren daaraan een smakelijke bijdrage.
Op dinsdag 18 juni 2019 bent u welkom in het clubhuis van de Madese Natuurvrienden. De avond begint om 20.00 uur; inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. “De Liniehof” ligt aan de Kievitstraat 3 in Made. U kunt het niet missen want er staan wegwijzers.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. En neem uw buren mee! Tot ziens op 18 juni.