HomeNieuwsNeem uw onmogelijke afval mee!

Neem uw onmogelijke afval mee!

Neem uw onmogelijke afval mee!

We hebben allemaal een grijze en een groene bak. Ook het oude papier en plastic kunnen we aan de straat zetten zodat het wordt opgehaald. Voor glas is er de glasbak, oude medicijnen moeten naar de apotheek, enzovoort. Maar wie staat er nooit met iets in zijn handen waarvan hij niet weet wat hij ermee moet?
Op dinsdagavond 20 november krijgt u een antwoord op uw vragen. En krijgt u informatie van de gemeente over de stand van zaken met betrekking tot de afvalinzameling.

Duurzaam Drimmelen organiseert regelmatig een zogenaamd duurzaamheidscafé waarin informatie wordt gegeven over allerlei onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben. Vaak doen wij dat in samenwerking met andere organisaties. Deze keer is dat de gemeente. Op 20 november gaat het dus over afval.
Afval is alles wat we kwijt willen, van aardappelschillen tot vuile luiers, van stompjes kaars tot lege batterijen, van versleten kleren en miskopen tot een kapotte koelkast, en alles daar tussen in. Maar eigenlijk bestaat er geen afval, want bijna alles waar we van af willen is nog ergens goed voor. Van het afval in de groene bak kan compost worden gemaakt. Goede spullen kunnen als tweedehands worden verkocht. Van plastic kan nieuw plastic worden gemaakt. Het is daarom belangrijk om ons afval zo goed mogelijk te scheiden zodat er zo min mogelijk verloren gaat.
De grijze bak is er voor het afval wat u niet op een andere manier kwijt kunt. Als het kan dus geen etensresten, plastic, oude kleren enzovoort in deze bak doen. Daarvoor wordt u beloond, want hoe minder vaak uw grijze bak hoeft te worden geleegd, hoe minder u betaalt. Maar ondanks dat de gemeente ons goed probeert te informeren is het niet altijd gemakkelijk het afval goed te scheiden. Zelfs deskundigen blijven soms het antwoord schuldig.

Duurzaam Drimmelen wil u daarbij helpen. Wij hebben voor die avond een soort afvalbakkenspel bedacht met alleen maar winnaars. Daarvoor neemt u afval mee waar u geen raad mee weet. Na afloop weet u wat er met uw onmogelijke afval moet gebeuren. De winst is dat alle aanwezigen het ook weten. Hoe meer verschillend afval er wordt meegenomen, hoe leerzamer de avond voor iedereen is. Om praktische redenen raden wij wel aan om niet al te grote dingen mee te nemen. En natuurlijk kunt u altijd vragen stellen.

Karel van Twist van de gemeente beantwoordt uw vragen. Hij is het ook die vertelt over het resultaat van de invoering van diftar. U weet wel, dat u betaalt per geleegde grijze bak. Is het te zien dat de mensen bewuster omgaan met hun afval nu ze daar zelf financieel voordeel van kunnen hebben? Of deden we het allemaal al best goed?
En is de gemeente van plan om op deze manier door te gaan?
Interessant is ook dat het afgelopen jaar is bekeken wat er voor afval in de grijze bakken wordt gedaan.
Verder zal Karel van Twist u informeren over een aantal “weetjes” rondom bijzondere soorten afval die niet bij iedereen bekend zijn.

Bij deze wil Duurzaam Drimmelen ook een oproep doen aan mensen die hun grijze bak maar zelden aan de straat hoeven te zetten. Het zou mooi zijn als iemand op 20 november zou willen vertellen wat hij of zij daarvoor wél of juist niét doet.

Het Duurzaamheidscafé vindt plaats in het clubhuis van De Madese Natuurvrienden op dinsdag 20 november 2018 om 20.00 uur; inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Clubhuis De Liniehof ligt aan de Kievitstraat in Made. U kunt het niet missen want er staan wegwijzers.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. En neem uw buren mee! Tot ziens op 20 november.