HomeNieuwsTerugblik op het 4D café van Duurzaam Drimmelen over afval in Drimmelen

Terugblik op het 4D café van Duurzaam Drimmelen over afval in Drimmelen

Degenen die erbij waren op 21 februari weten nu wat de gemeente doet, en wat zij zelf kunnen doen! 

Na de nieuwjaarsbijeenkomst was dit het eerste 4-D café in 2017. Duurzaam Drimmelen verzorgde samen met de gemeente een informatieve avond over afval.

Afval is alles wat we weg willen doen en dat voor het grootste deel in onze kliko’s of containers belandt. Hoe veel is dat in de gemeente Drimmelen, waaruit bestaat het afval en wat doet de gemeente ermee? En hoe moet u uw afval scheiden?
Veel afval is grondstof voor nieuwe producten, en de bedoeling is dat er in de toekomst nog minder onbruikbaar afval overblijft dan nu. Wat zijn de plannen van de gemeente met het oog daarop?
Daarover ging de presentatie van Karel van Twist van de gemeente Drimmelen.

Al tijdens de presentatie werden veel vragen gesteld, want afval is een onderwerp waarover veel te vertellen valt. Niet alleen over het afval zelf en wat ermee gebeurt, en de plannen die de gemeente heeft, maar ook over wat er in landelijke overleggen speelt en over milieuzaken in het algemeen. Er zit een hele wereld achter ons afval, dat we volgens Karel van Twist vooral moeten zien als grondstof voor nieuwe producten. Op 9 maart beslist de gemeenteraad over de toekomstige manier van afval inzamelen, wat overigens een wettelijke taak is van de gemeente.
De presentatie van de gemeente is te vinden op de website van Duurzaam Drimmelen: www.duurzaamdrimmelen.nl.  

De demonstratie over het scheiden van afval bracht de aanwezigen helemaal in beweging. De organisatoren van de avond hadden allerlei soorten afval meegenomen waarvan ze niet wisten wat ze ermee moesten. De “gewone” dingen weten we allemaal wel, maar soms sta je toch met iets in je handen waarvan je niet weet wat je ermee moet. 
Het plastic netje van de sinaasappels hoort dus echt niet in de plastic-zak. Wat doe je met een kapotte panty? Niet in de zwarte kliko, maar bij het textielafval, waarvoor diverse containers staan in de dorpen. En wist u dat u correspondentie en informatie waarvan u niet wilt dat iemand het per ongeluk onder ogen krijgt, niet in kleine stukjes hoeft te scheuren of te verbranden, maar dat daarvoor een speciale voorziening is bij de Milieustraat in Terheijden? En dat mensen die incontinentiemateriaal moeten gebruiken voor het inzamelen daarvan niet hoeven te betalen?
Zo zijn er veel meer dingen ter sprake gekomen rondom het bergje meegenomen afval.

Duurzaam Drimmelen wil de komende tijd meer aandacht besteden aan dit soort “weetjes”.
Want alle kleine beetjes helpen ons op weg naar duurzaamheid.
U kunt in ieder geval altijd contact opnemen met Karel van Twist van de gemeente Drimmelen, via telefoon nummer 140162. Maar kijk eerst eens op de website van de gemeente: www.drimmelen.nl